Горната камара на румънския парламент - Сенатът, единодушно одобри правителственото решение да премахне постановлението за смекчаване на антикорупционното законодатрелство, което породи масови протести по улиците. Той доведе и до международни критики и накрая принуди едномесечния кабинет да направи обратен завой. Това съобщава "Ройтерс".

Сенатът подкрепи решението със 118 гласа срещу 0 "против". Долната камара на парламента, която има последната дума, се очаква в скоро време да одобри оттеглянето на постановлението.

В Румъния организират референдум за корупцията

В Румъния организират референдум за корупцията

Всички 310 депутати в законодателния орган днес гласуваха

Управляващата коалиция на Социалдемократите държи удобно мнозинство и в двете камари на парламента, след победата си на 11 декември. Коалиционните лидери вече се споразумяха да оттеглят постановлението възможно най-скоро.

Постановлението щеше да защити десетки официални лица от преследване и щеше да подкопае стремежа за изкореняване на корупцията по високите етажи. То породи най-големите протести в Румъния от падането на комунизма през 1989 година.

Управляващите в Румъния оттеглят амнистията за корумпирани политици

Управляващите в Румъния оттеглят амнистията за корумпирани политици

Под натиска на протестите...

В понеделник парламентът също единодушно одобри плана на президента за провеждане на национален референдум за антикорупционните реформи.

Президентът Клаус Йоханис, бивш лидер на център-дясната опозиция, силно критикува правителството заради постановлението, но все още не е определил дата за референдума.