Половината от румънските избиратели (50,16%) взеха участие в референдум за необходимостта от реформиране на парламента на Румъния, който се състоя в неделя едновременно с президентските избори, съобщава РИА Новости.

Мнозинството от избирателите се обявиха в подкрепа на реформата, съобщи в понеделник румънското информационно издание HotNews.ro, позовавайки се на данни от екзит пол проучванията.

Балотаж Бъсеску-Джеоана на 6 декември
                                    Още...

На референдума, проведен по инициатива на действащия президент на Румъния Траян Бъсеску, бяха зададени два въпроса: за премахване на едната от камарите на парламента и за съкращаване броя на депутатските места от 471 на 300.

Според анкетата на националната телевизия, в подкрепа на намаляване числеността на депутатите са се изказали 87,43% от участниците в референдума, а за еднокамарен парламент - 77,4%.

Румънският парламент в момента е съставен от Камара на депутатите (334 места) и Сенат (137 места). Реформата, според президента Бъсеску, ще съкрати разходите за издръжка на държавния апарат, ще ускори законодателните процедури и ще намали корупционния риск.