Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха за последствията от нощната атака с дронове-камикадзе срещу Одеска, Николаевска и Виницка области, информира Би Би Си.

Според доклада нападението е продължило повече от пет часа. В тези три области са свалени общо 10 дрона. ВВС на украинските въоръжени сили по-рано съобщиха, че общо 17 дрона са атакували Украйна, 11 са били свалени (още един е свален в Днепропетровска област).

В Одеса е поразена гражданска инфраструктура, незавършена висока сграда е повредена от удар с дрон, регистрирани са щети и върху сграда на учебно заведение (счупен покрив, счупени прозорци), се казва в доклада. Няма пострадали хора.

В Николаев е поразена и гражданска инфраструктура, повредени са жилищни сгради, промишлен обект и спортно-оздравителен комплекс. Няма данни за жертви, съобщи украинската армия.

Във Виницка област, според информациите, отломки от свалени дронове са паднали върху инфраструктурно съоръжение (не се уточнява кое) и е възникнал пожар. Няма съобщения за жертви.

В четвъртък сутринта руската армия нанесе ракетен удар по град Селидово в Донецка област, съобщи областната прокуратура на Донецка област във Facebook.

По думите й обстрелван е бил жилищен комплекс, в който има частни жилищни постройки и многоетажни сгради.

Прокурорите казват, че има седем пострадали цивилни, включително пет жени, един мъж и 6-годишно дете. Ранените, според ведомството, са били в домовете си, когато е нанесен удара. В сервизно помещение е била една от жените, която работела като пазач, извадена е изпод отломките.

Русия не коментира последната нощна атака с дрон. Ден преди това срещу Украйна беше извършена нова комбинирана атака с повече от 40 ракети и над 20 дрона камикадзе, съобщиха властите. Руското министерство на отбраната твърди, че целите са били предприятия от военно-промишления комплекс. В Киев беше ударена 18-етажна жилищна сграда, при което загинаха четирима души. Още един е загинал в Николаев.

ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари

ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари

Сутринта на 7 февруари руските сили извършиха втория по големина комбиниран удар с дронове и ракети за 2024 г. Институтът за изследване на войната разглежда причините