Съзнавайки опасността украинците да изземат инициативата и да започнат контранастъпление, руските сили продължават ограничени настъпателни операции в този район и на други места по протежение на фронтовата линия.

Американският институт за изследване на войната (ISW) отново пише за "оперативната пауза", предприета от руските военни след превземането на Лисичанск в Луганска област.

В понеделник руският президент, след като изслуша доклада на министъра на отбраната, заяви, че частите, участващи в боевете в Луганска област, "трябва да си починат, да повишат бойните си способности". Два дена по-късно руското министерство на отбраната също съобщи за "дейности за попълване на бойния капацитет". Експертите по ISW и други анализатори наричат това "оперативна пауза" и посочват, че паузата не означава пълно прекратяване на бойните действия от страна на Русия.

В по-ранни доклади на ISW обаче се посочва, че паузата не означава пълно прекратяване на военните действия от страна на Русия.

В тези операции участват по-малки сили в сравнение с нападенията срещу Северодонецк и Лисичанск и преследват по-ограничени и локализирани цели с по-малка решителност и готовност да поемат жертви, пишат анализаторите на ISW.

Когато руското военно командване реши, че е успяло да се подготви правилно за подновяване на голяма офанзива, то вероятно ще поднови сухопътното настъпление и с повече войски, и с по-голяма решителност, отколкото демонстрира сега, прогнозират експертите.

"Излизането от оперативната пауза може да е постепенно и да е трудно да се забележи веднага, както преходът към нея изглеждаше постепенен. Един умен план на кампанията би има за цел да постигне точно такъв ефект: да убеди противника, че не се предвижда и не се случва никаква пауза - или че тя ще бъде твърде кратка, за да бъде от полза за противника, като го убеди, че няма възможност да поеме инициатива и да премине в контранастъпление.

Те потвърждават заключението си, че след като са приключили с превземането на Северодонецк и Лисичанск, руските сили очевидно трябва да възстановят бойната си мощ и да натрупат запаси, преди да започнат нова широкомащабна настъпателна операция. Многобройни доклади от различни източници показват, че те правят точно това, посочва ISW.