Най-старият жив агент на ЦРУ смята, че Русия е оказвала влияние в Републиканската партия много преди президентът Доналд Тръмп да се окаже жизнеспособен кандидат за президент.

Питър Сихел е бил един от първите агенти на ЦРУ в началото на Студената война и той вижда доказателства за руския шпионаж срещу Тръмп и Републиканската партия в комисията по разузнаването към Сената на САЩ, пише Daily Beast.

"Едно голямо предимство, което Съветският съюз винаги е имал пред нас, е, че те играеха дългата игра. Ние мислехме от гледна точка на тримесечия, докато те мислеха от гледна точка на години или дори десетилетия", коментира Сихел и допълва: "Те бяха опортюнисти, готови да оставят нещата да се развиват постепенно, докато не се появи правилната политическа фракция или правилният лидер, които да подкрепят."

Разследващите в Сената установиха, че Кремъл се е опитвал да проникне в Републиканската партия много преди Тръмп да стане неин кандидат като част от опитите на руския президент Владимир Путин да не допусне Хилари Клинтън до Белия дом.

Путин подпомага десни политически движения в цяла Европа, за да придобие влияние там, а президентската кампания на Тръмп популяризира много от същите националистически теми, като Сихел е установил многобройни случаи, в които служители от щаба на Тръмп са се отворили за евентуално руско изнудване.

"КГБ бяха абсолютни майстори в това", отбелязва Сихел и допълва: "И те биха използвали всичко, което им попадне в ръцете. Любими бяха медените капани (или сексуални увлечения), но и подкупи, услуги, каквото биха могли да намерят. И след като те оплетат в мрежите си, те те притежаваха."

Пол Манафорт е останал в тесен контакт с руския шпионин Константин Килимник през цялата предизборна кампания на Тръмп, докато Доналд Тръмп-младши, Джаред Къшнър и Майкъл Флин се срещат с руски разузнавачи, обещаващи мръсотия срещу Клинтън.

"Ключовото е, че всички те след това излъгаха за това пред разследващите и точно тук се появява потенциалният шантаж. Представете си, ако ФБР не беше хванало Флин и той беше останал на поста си", каза Сихел и допълва: "Руснаците знаеха, че той е излъгал - сигурен съм, че са записали всичките си комуникации с него - така че биха го държали в неизгодна позиция завинаги."

97-годишният Сихел заяви, че самият президент е продължил да се компрометира, лъжейки за собствените си отношения с Русия.

"Знам, че той не го вижда по този начин, но като изнася публично всички тези неща, това премахва заплахата за изнудване", посочва Сишел и подчертава: "Най-умното нещо, което Тръмп можеше да направи, когато всичко това започна да се разкрива, беше просто да излезе и да каже: "Да, изглежда, че имаше руска намеса в моята кампания, но това вече свърши, аз съм президент, така че нека да продължим." Но той очевидно не го направи. Може би имаше причини, поради които той не можеше."