Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на резолюция за продължаване на доставките на хуманитарна помощ за Сирия по програма, разработена от Германия, Белгия и Кувейт, съобщи Дойче веле.

Документът предвиждаше да се запазят три от четирите пропускателни пункта, намиращите извън контрола на Дамаск. Заложеният срок за продължаване на хуманитарната помощ беше едногодишен.

Резолюцията беше подкрепена от всички членове на Съвета за сигурност на ООН, с изключение на Русия и Китай.

Предложеният от Москва и Пекин алтернативен проект не получи необходимата подкрепа.

Действащата резолюция за Сирия изтича на 10 януари 2020 г. - дотогава членовете на Съвета трябва да постигнат компромис по проблема.

Хиляди бягат от бомбардировките на Русия в Северозападна Сирия, отправят се към Турция

Хиляди бягат от бомбардировките на Русия в Северозападна Сирия, отправят се към Турция

"Това е хуманитарна катастрофа"

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва е наложила вето върху резолюцията, защото сирийският президент Башар Асад вече контролира голямата част от страната и затова резолюцията за трансграничната хуманитарна помощ била остаряла.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. досега Русия наложи вето в Съвета за сигурност на 14 резолюции за Сирия, Китай - на 8.

"Съветът за сигурност ще продължи да работи всеки ден до 10 януари, за да бъде приета резолюция", заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Кели Крафт.

След ветото на Русия и Китай върху продължаването на хуманитарната помощ държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ръцете на Москва и Пекин са изцапани с кръв.

По думите му, блокирането на документа, който би позволил милиони сирийци да получат помощ, е срамно.

Помпео: Дамаск и Москва отново атакуват граждански обекти в Сирия

Помпео: Дамаск и Москва отново атакуват граждански обекти в Сирия

Загинали са 12 души,40 са ранени...