Русия и Китай блокираха заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъде обсъдена ситуацията с човешките права в Сирия, предадоха информационните агенции.

Заместникът на руския представител в организацията Генадий Кузмин заяви, че според Москва няма основание за такова заседание, защото човешките права "не са в компетенциите на Съвета за сигурност".

Предвиждаше се на заседанието да говори върховният представител на ООН по човешките права Зеид Раад ал Хюсеин. То беше инициирано от Франция и шест други членки на съвета.

"Съветът трябва да има цялата необходима информация за разбиране на тази криза, която наблюдава, включително по ситуацията с правата на човека", заяви постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр.

Армията на Асад разкъса на две Източна Гута

Армията на Асад разкъса на две Източна Гута

Скоро анклавът може да се окаже разделен на три части…

Междувременно Сирийската обсерватория по човешките права съобщи, че по-рано в Източна Гута при въздушна атака на сирийската армия са убити 15 деца. Те са се криели в мазето на училището си.

От средата на февруари, когато започна настъплението на сирийските правителствени войски в анклава, са убити над 1000 мирни жители, от които най-малко 215 са деца.