Русия отменя двустранното споразумение със САЩ, чиято цел беше да се подпомогне избягването на сблъсъци в небето над разкъсваната от война Сирия, съобщава "Франс прес".

Москва извършва бомбардировки в подкрепа на силите на сирийския президент Башар Асад от септември 2015 г. насам, като в сряда заяви, че ще продължи да подкрепя режима.

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Путин обяви US атаката в Сирия за агресия срещу суверенна страна

Агресията била под "изфабрикуван предлог"

Руското външно министерство обяви отмяната на меморандума, подписан със САЩ през октомври 2015 г., съгласно който се създаде гореща линия за избягване на сблъсъци между техните военновъздушни сили в сирийското въздушно пространство, докато те извършват бомбардировки отделно една от друга.

"Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН за провеждане на извънредно заседание за обсъждане на ситуацията", се посочва в изявлението на руското външно ведомство и наричат ударите на САЩ в Сирия "необмислени".

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

Русия се опита да отклони вината от Асад за извършването на атаката с химически оръжия на 4 април в град Хан Шейхун, като твърди, че сирийски самолети са ударили склад за боеприпаси на бунтовниците, в който е имало и "токсични вещества" и отрече, че режимът има достъп до каквито и да е химически оръжия.

"Тази стъпка от страна на Вашингтон нанесе значителни щети на отношенията между САЩ и Русия, които вече са в окаяно състояние", изтъкнаха от Кремъл.

От Белия дом обявиха, че американските военни са изстреляли 59 крилати ракети "Томахоук" от два разрушителя в Средиземно море, като е била ударена военновъздушната база Шайрат, намираща се край град Хомс. Според САЩ от тази база е била извършена химическа атака в Хан Шейхун.

Сирийската армия обяви, че шестима души са били убити при ракетния удар на САЩ и е причинил сериозни щети.