Ракетните удари на САЩ срещу военновъздушна база в Сирия нарушават международното право и представляват акт на агресия срещу суверенна държава под изфабрикуван предлог. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Припомняме, САЩ изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската военна база в Шайрат край град Хомс около 3:40 часа българско време. Американският президент Доналд Тръмп заяви в обръщение към американския народ, че атаката е отговор на използването на химически оръжия в Идлиб на 4 април, за което Вашингтон хвърли вината върху Дамаск.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

"Президентът (Владимир) Путин разглежда американските атаки в Сирия като агресия срещу суверенна държава в нарушение на нормите на международното право и под изфабрикуван предлог за това", изтъкна Песков пред журналисти.

Путин също така разглеждал американските ракетни удари срещу военната база в Сирия като опит за отвличане на вниманието от нарастващите цивилни жертви в Ирак, добавиха от Кремъл. Припомняме, че става въпрос за американските въздушни удари в иракския град Мосул, където бяха избити стотици цивилни при въздушни удари по време на офанзивата за отвоюването на града от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Русия денонсира споразумението със САЩ за избягване на сблъсъци в небето над Сирия

Русия денонсира споразумението със САЩ за избягване на сблъсъци в небето над Сирия

Меморандумът беше подписан през октомври 2015 г.

"Путин също така вижда атаките в Сирия от страна на САЩ като опит за отклоняване на вниманието на международната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак", изтъкна в прав текст Песков.

Според Путин Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдила, че сирийските въоръжени сили не притежават химически оръжия. В тази връзка той предупредил за опасността от пренебрегване на използването на химически оръжия от терористите.

Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън посочи в изявление след американската атака, че е нямало обсъждания или предварителни контакти между САЩ и Москва преди ракетния удар по сирийската военна база.

По-рано от Пентагона съобщиха, че са уведомили предварително Русия за ракетния удар.