Русия е изстреляла повече от 8000 ракети и 4630 дрона по цели в Украйна от нахлуването си преди две години, каза в четвъртък говорителят на Украинските военновъздушни сили (ВВС) Юрий Игнат, цитиран от Ройтерс.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 3605 от безпилотните самолети, каза той в телевизионни коментари, които дадоха представа за мащаба на въздушното нападение на Русия срещу Украйна през двете години война след пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г.

Игнат каза, че малки мобилни екипи от "ловци на дронове" сега свалят повечето от безпилотните апарати изстреляни срещу Украйна, включително произведените в Иран шахеди, и те се справят добре.

При последната атака през нощта в четвъртък осем от 10 изстреляни от Русия дрона бяха свалени над четири украински региона, каза Игнат.

След две години война Москва контролира почти една пета от украинската територия, включително полуостров Крим, който анексира през 2014 г., въпреки че фронтовите линии до голяма степен са в застой през последните 14 месеца.

Отбраната на Украйна беше подсилена чрез доставки на съвременни системи за противовъздушна отбрана от западните съюзници, включително американските "Пейтриът". Игнат не предостави общи цифри за осигурената помощ и украински официални лица са казали многократно, че се нуждаят от повече оръжия от чужбина, за да подкрепят военните усилия на Киев.

Общият брой на украинските военни загуби също не се оповестява публично във войната, която уби или рани стотици хиляди хора, унищожи градове и села, принуди милиони да напуснат домовете си и постави стотици хиляди под окупация.

Игнат каза, че Русия е приоритизирала цели като селскостопански съоръжения, пристанищна инфраструктура, производство на оръжия и петролния и газовия сектор тази зима - промяна в тактиката, след като миналата зима се съсредоточи основно върху енергийната система, причинявайки дълги прекъсвания на тока за милиони хора.

Русия твърди, че стреля само по военни цели, но призна, че атакува енергийна инфраструктура.

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

Лондон: Кремъл готви руснаците за дълъг конфликт и съпътстващите го несгоди

 Русия продължава да убеждава света и себе си, че воюва срещу колективния Запад