Руското министерство на външните работи, чрез изявление на отдела за информация и преса, коментира думите на албанския премиер Еди Рама в македонския парламент, по "Закона за използване на езиците".

"Обърнахме внимание на изявление, направено на 14 януари от премиера на Албания Еди Рама относно участието на управляващата Социалистическа партия на Албания в създаването на Армията за освобождение на Косово и в битката за Косово в съседна Сърбия, както и решителния принос на партията за приемането на Закона за използването на езиците от парламента на Република Македония. Този закон поставя албанкият, като втори официален език в страната заедно с македонския", коментират от руското външно министерство.

"Тези изявления потвърждават намерението на г-н Рама да продължи да популяризира прословутата "платформа Тирана", за която сам е помогна и изготвянето ѝ. Изпълнението на този документ би подкопало конституционните основи на македонската държава и Охридското рамково споразумение и впоследствие може да предизвика нови етнически сблъсъци на Балканите. Това съответства на амбициите за Велика Албания, които застрашават териториалната цялост на няколко държави в региона", допълва Русия.

"Придаваме голямо значение на въпроса за езиците и вярваме, че подобни решения трябва да се вземат единствено въз основа на споразумение между всички участници във властта във всяка страна и широко съгласие в нейното общество", обяснява Руското министерство на външните работи.

Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

ВМРО-ДПМНЕ бойкотира вота