Русия е обезпокоена от влошаващите се отношения със САЩ, но "Това не е наш избор", заяви руският президент Владимир Путин в инвестиционния форум "Россия зовет!"

"Ние също сме обезпокоени от влошаващите се руско-американски отношения, то това не е наш избор, ние никога не сме се стремили към това. Обратно, искаме да имаме приятелски отношения с такава велика страна, каквато са САЩ, водеща в световната икономика", заяви Путин.

"Русия знае кой стои зад атаката срещу хуманитарен конвой на ООН до Алепо", каза още Путин.  Това е една от терористичните групировки, добави руският лидер.

Безпилотен самолет е засечен по време на изгарянето на хуманитарния конвой в Алепо

Безпилотен самолет е засечен по време на изгарянето на хуманитарния конвой в Алепо

Според руснаците, самолетът е излетял от Инджирлик

"Виждаме какво се случва. Просто безпочвени обвинения, че Русия е причината са всички смъртни грехове. Но ние знаем кой е атакувал този хуманитарен конвой. Това е една от терористичните организации. И ние знаем, че САЩ са наясно добре с това. Но те предпочитат да винят Русия. Това няма да помогне", изтъкна той.

Силите на Асад бомбардираха конвой на ООН, има загинали
Обновена

Силите на Асад бомбардираха конвой на ООН, има загинали

Пострадали са най-малко 18 от общо 31 камиона...

Припомняме, конвоят бе ударен на 19 септември т.г. Загинаха над 20 души.

Путин също обвини Франция, че умишлено е примамила Москва да наложи вето на резолюция на ООН за Сирия. Той изтъкна, че това може да е направено по нареждане на САЩ.

Руският лидер уточни, цитиран от Ройтерс, че Франция е предложила резолюция в Съвета за сигурност на ООН без да се консултира с Москва и е знаела, че Русия ще бъде задължена да използва ветото си, защото резолюцията хвърля цялата вина върху Дамаск.

Путин каза още, че цени отношенията си с Франция, но попитали дали толкова голяма сила като Франция е направила това по заповед на администрацията на Обама във връзка със Сирия.

Руският президент Владимир Путин смята за смешни изявленията за международна изолация на Русия. Встъпвайки на форума Россия зовет!" той отговори на въпроса за целите на санкциите срещу страната му.

 

"Що се отнася до изолацията. Да, на тях няма да им стигнат автомобилите и бензина, за да обиколят всички наши граници", заяви президентът.

 

"Каква (може да бъде) изолацията на страна като Русия?", запита риторично той. По думите на президента, позицията на Русия очевидно потвърждава всички експерименти за най-голямо ограничение в сферата на икономиката, продиктувано от политически съображения, вредни за всички. По мнение на президента, изолацията на Русия е изключена и се явява само инструмент за влияние. "Ние смятаме, че това е много вредно, трябва да се тръгне не по пътя на натиска и шантажа, а по пътя на търсенето на компромиси", подчерта държавният глава.

"Сто пъти съм ви казвал, че сме готови да поискаме тези компромиси, много бихме искали и партньорите да се отнасят така към нас", заяви Путин.

Той подчерта, че "ако се поддадат на този шантаж, в края на крайщата ще загубят в сферата на икономиката".  "Това Русия не може да допусне, защото няма да го преживее", заключи Путин.