Русия е използвала санкционирания от САЩ търговски кораб "Спарта-2", който в края на юли е преминал през турския Босфор на път от Сирия за Русия, за да транспортира военни товари, пише Bloomberg, като се позовава на европейско разузнаване.

Източниците на агенцията от европейското разузнаване смятат, че "почти сигурно" "Спарта-2" е доставял военно оборудване от сирийското пристанище Тартус, съобщава руската редакция на BBC.

Корабът е бил забелязан в Сирия с превозни средства в трюма, след това е преминал през Босфора, а след това в Новоросийск са идентифицирани поне 11 превозни средства, които вероятно е разтоварвал, пише агенцията. Според данните от морското проследяване корабът "Спарта 2" е прекосил Босфора вероятно без намесата на Турция, държава членка на НАТО. 

Корабът е собственост на компания, санкционирана от САЩ през май тази година и контролирана от руското министерство на отбраната.

Американски събеседник на агенцията също така заявява, че американското правителство смята, че Русия използва търговски кораби, за да транспортира военни товари в Черно море.

Анкара затвори пролива за военни кораби малко след началото на руската инвазия в Украйна, като го остави достъпен само за търговски кораби. Турция използва правомощията по Конвенцията от Монтрьо за движението на кораби в проливите, заявявайки че иска да избегне ескалация и да предотврати криза в Черноморския регион. Въпреки това президентът на Турция Ердоган продължи тесен диалог както с Русия, така и с Украйна.