Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва "си запазва правото" да отговори на всяка заплаха за нейната сигурност от потенциални военни бази на Обединеното кралство, предаде ТАСС. Плановете на Великобритания за увеличаване на военното им присъствие в трети страни са причина за "объркване".

"На фона на нарастващото военно и политическо напрежение в света като цяло и усилията, полагани от отговорните членове на международната общност за мирно разрешаване на кризисни ситуации, изявленията на Великобритания за намерението да се изгради военно присъствие в трети държави са от контрапродуктивен, дестабилизиращ и често провокативен характер", подчертава Захарова.

Коментарите идват след забележките на британския министър на отбраната Гавин Уилямсън, че Великобритания възнамерява да създаде нови военни бази на Карибите и Азия, след като напусне Европейския съюз.

Британия ще се превърне в "истински глобален играч", обясни Уилямсън преди две седмици и призовава британците да спрат да омаловажават влиянието на страната в международен план и да признаят, че Великобритания ще се издигне на световната сцена, съобщава "Телеграф".

"Трябва да сме много по-оптимистично настроени за нашето бъдеще, когато излизаме от Европейския съюз. Това е най-големият ни момент като нация от края на Втората световна война, когато можем да се работим по различен начин, всъщност можем да играем роля на световната сцена, която светът очаква да играем", добави британският военен министър.

Той също така отбелязва промяна от така наречената стратегия на Изток от Суец от 1968 г., в която Великобритания се оттегли от военните бази в Югоизточна Азия и Персийския залив.

"Великобритания отново е глобална нация", коментира Уилямсън. Великобритания вече има бази в Кипър, Гибралтар, Фолклендските острови и Диего Гарсия.

"В случай на каквито и да било мерки, които представляват заплаха за сигурността на Русия или тази на нейните съюзници, нашата страна си запазва правото да предприеме подходящи ответни мерки", коментира Захарова. Русия разполага с военни бази в няколко страни в бившия Съветски съюз и разполага с военни съоръжения в Сирия и Виетнам.