Русия е спряла разработването на новата ракета "Змеевик", която по-рано беше обявена като хиперзвукова ракета-убиец на самолетоносачи.

Според руските медии причината за замразяването на проекта е, че руският военнопромишлен комплекс в момента приоритетно модернизира съществуващите си ракети, които Русия активно използва срещу Украйна.

"Засега няма остра нужда от "Змеевик" - пишат руските сайтове.

Ракетата "Змеевик" - какво се знае за нея?

По данни на руските медии разработването на балистична ракета с хиперзвукова бойна част "Змеевик" в Руската федерация е обявено през юли 2022 г.

Предполага се, че тези ракети ще се използват от руските противокорабни системи "Бастион" и "Бал". Обхватът им е до 4000 км.

Ракета " Змеевик" - заключения на украински експерти

Както пише Defense Express, за Русия проектът "Змеевик" под прикритието на "противокорабна ракета" би могъл да бъде само прикритие за създаването на ракета със среден обсег на действие при условията на действащия договор INF (Договор за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие), който ограничава това до 2029 г.

"Но трябва да се обърне внимание на факта, че в Руската федерация всички усилия са насочени към "подобряване" на вече съществуващи разработки.

Това означава, че настоящите ресурси на противника не са достатъчни за провеждането на нови проекти, очевидно и поради липса на технологии.

Фактът, че Кремъл е решил да не разпръсква ресурси, а да ги концентрира върху вече наличните оръжия, трябва да бъде взет под внимание", предупреждават анализаторите.

ISW: Русия продължава да губи на фронта, докато Киев получава военна помощ

ISW: Русия продължава да губи на фронта, докато Киев получава военна помощ

Това пише Институтът за изследване на войната за ситуацията в Украйна