Русия твърди, че е евакуирала около 260 000 души, включително 56 000 деца, от опасните зони в Украйна, както и от Донецката и Луганската народна република.

Цифрите бяха представени на брифинг от генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

"Въпреки всички пречки, които националистическите батальони и официален Киев поставят пред изтеглянето на гражданите, през последните 24 часа от опасните зони в различни райони на Украйна, както и в Луганската и Донецката народна република, бяха евакуирани 11 372 души, включително 1873 деца. Общо от началото на специалната военна операция - вече 258 791 души, включително 56 180 деца", заяви Мизинцев.

Той добави, че за един ден руската граница са преминали 1368 лични автомобила, а за целия период на специалната операция - над 29 000.

Украинските служби потискали желанието за евакуация към Русия

Украинските служби потискали желанието за евакуация към Русия

96 души са изведени от Мариупол, докладваха сепаратистите от ДНР

Припомняме, че руските агенции периодично съобщават, че ще създадат всички необходими условия за мирен и безопасен живот в освободените територии в Украйна.

Също така тази нощ руските агенции обвиниха службите за сигурност на Украйна, че проверяват и сплашват местните жители по места, като така пречат на желанието им да се евакуират в Русия.