Сенатор от Демократическата партия се опитва да се добере до документи от Националната оръжейна асоциация и Министерството на финансите на САЩ след появилите се информации за разследване от страна на ФБР за това дали банкер от Руската централна банка е предоставял пари на асоциацията по време на предизборната кампания за президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщава "Асошиейтед прес".

В писма, написани до американския финансов министър Стивън Мнучин и Националната оръжейна асоциация, сенатор Рон Уайдън от Орегон е поискал всички документи, показващи финансовите връзки между Русия и организацията, която лобира за оръжията в САЩ.

През миналия месец беше съобщено, че ФБР разследва контактите между Александър Торшин, който е заместник-гуверньор на Руската централна банка и приближен на руския президент Владимир Путин, и Националната оръжейна асоциация.

Уайдън написал в писмото си до Мнучин: "Националната сигурност, както и правните последици от тези информации, налагат Конгреса на САЩ да проведе задълбочено разследване."