Русия е дълбоко загрижена, че една година след експлозията на "Северен поток" отговорните не са идентифицирани. Това каза пред репортери постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Руската федерация е дълбоко обезпокоена от факта, че година след атаката срещу "Северен поток" все още нямаме конкретна информация за разследванията, да не говорим за техните заключения, отбеляза дипломатът. Небензя също така подчерта, че съобщенията за събития, разпространени в медиите, "вероятно умишлено само отвличат вниманието на международната общност от установяване на фактите около този въпрос".

"Колкото повече мълчат за разследването си на терористичната атака срещу "Северен поток", толкова по-показателна става ситуацията от гледна точка на намеренията на западните държави да удължат времето, за да принудят международната общност да забрави тази история. Въпреки това руснаците Федерацията няма да позволи това. Ще положим всички усилия Съветът за сигурност на ООН да продължи да се занимава с този въпрос", добави дипломатът.

Небензя каза още, че Русия няма да позволи експлозията на "Северен поток" да бъде забравена от международната общност, както биха искали западните страни.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров също каза, че Русия все още не е получила разумен отговор от западните страни въз основа на резултатите от разследването на експлозията на Северен поток. Лавров отбеляза, че властите на западните страни правят всичко възможно, за да блокират достъпа до всякаква информация.

"Но по принцип това вече се превърна в знак и марка на Запада", добави шефът на руското външно министерство.

Путин: Взривовете в "Северен поток" са умишлени, зад тях стои чужда държава

Путин: Взривовете в "Северен поток" са умишлени, зад тях стои чужда държава

Поредни обвинения от Москва срещу Запада

Припомняме, че през октомври руският президент Владимир Путин заяви, че взривовете, които унищожиха газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Европа, не биха могли да бъдат извършени без подкрепата на някое правителство. 

По думите му, исканията на Москва да се присъедини към разследването на инцидента, станал през септември 2022 г., са били игнорирани.

Не за първи път Москва отправи такива обвинения. По-рано Русия обвини конкретно Съединените щати и Великобритания за взривовете. Те отрекоха да са замесени.

На 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.

По време на разследването дори бе намерена и българска следа.

В сряда, "Северен поток" бе коментира от руските власти и във връзка с повредата на газопровода между Естония и Финландия.

Русия отново обвини САЩ за "Северен поток"

Русия отново обвини САЩ за "Северен поток"

Интересите на Запада били причина за случилото се