Русия обявява 45 служители на полското посолство за персона нон грата. Това са съобщили от Министерството на външните работи, цитирани от РИА "Новости".

Служители на посолството на Полша и полските генерални консулства в Иркутск, Калининград и Санкт Петербург са обявени за персона нон грата въз основа на принципа на реципрочност. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация до края на 13 април.

Днес дипломатическото ведомство е извикало посланик Кшищоф Краевски и е изразило пред него остър протест срещу "неоснователното" експулсиране на 45 служители на руските дипломатически мисии в Полша.

Полша гони 45 руски дипломати

Полша гони 45 руски дипломати

Те са заподозрени в шпионаж

Москва счита, че решението на Полша да изгони дипломатите е потвърждение на целенасоченото желание на Варшава да разруши напълно двустранните отношения и отговорността за това е изцяло на полската страна, подчертава външното министерство.

Припомняме, че в края на март Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж и поиска експулсирането им.

Днес Русия обяви и двама дипломати от българското посолство за персона нон грата, като ответна реакция на изгонването от България на двама дипломати на 2 март. Такива мерки бяха обявени и спрямо Словакия.