Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в петък и цитирано от ТАСС.

"На 8 април временно повереният в делата на Република България в Руската федерация Николай Трифонов беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която обявява двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата", се казва в съобщението. "Тази мярка е отговор на приетото през март немотивирано решение на българската страна за обявяване на двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата.

Припомняме, че на 28 февруари руското посолство в България излезе с изявление, в което говори за "Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги". Във връзка с това изявление, Митрофанова бе извикана в българското Министерство на външните работи. Освен това на 2 март бяха изгонени двама руски дипломати обвинени в шпионаж.

На 6 март министър-председателят на Република България Кирил Петков покани на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщават от Пресцентъра на Министерски съвет.

Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломацията и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова поднесе своите извинения на Кирил Петков.

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Това е недалновидно и стъпка, която първо ще усложни комуникацията ни

На 18 март бяха изгонени още десет руски дипломати. Тогава бе съобщено от българското министерство на външните работи, че съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас "са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения."

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в своя канал в "Телеграм": "На всички необосновани експулсирания на руски дипломати ще бъде даден съответстващ отговор.

След това периодичните изявления на посланик Митрофанова чрез социалните мрежи продължиха, както и исканията на политици от "Демократична България", както и от други десни политици и наблюдатели тя да бъде изгонена от страната, което доведе дори до спорове в управляващата коалиция. Все пак днес бе решено да не се предприема такава стъпка, тъй като според българския премиер ще означава окончателно скъсване на отношенията с Москва, което не е полезна стъпка в настоящия момент.

Нейнски: България трябва да даде ясен знак и да обяви Митрофанова за персона нон грата

Нейнски: България трябва да даде ясен знак и да обяви Митрофанова за персона нон грата

Митрофанова се държи провокативно и че това става с благословията на Москва