Изгонването на руския посланик Елеонора Митрофанова, за което настояват от коалиционния партньор на "Продължаваме промяната" "Демократична България", ще означава окончателно скъсване на отношенията с Москва, което не е полезна стъпка в настоящия момент.

Това мнение изрази в кулоарите на парламента министър-председателят Кирил Петков.

"Ако го направим, това означава пълно скъсване на отношенията. Според нас е много по-целесъобразно, ако това се предприеме, да е на ниво Европейски съюз. Няма все още страна от ЕС, която да го е направила", аргументира се той.

"Тя (Митрофанова) до този момент според мен се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Ние отзовахме 10 дипломати, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия посланик в Москва на консултации, което на политически език значи - и вие трябва да направите същото", добави премиерът.

Митрофанова за името на една улица и солидарността на София с нацистки режим

Митрофанова за името на една улица и солидарността на София с нацистки режим

„Предупреди отново за евентуални доставки на оръжия и амуниции

Още един аргумент защо не трябва да бързаме с обявяването на Митрофанова за персона нон грата това е евакуацията на 15-те български моряци на кораба "Царевна", който е блокиран в пристанището в Мариупол - това зависи именно от Руската федерация.

"Неговата безопасност зависи и от руската страна. Имаме 15 българи, чийто живот зависи от това. Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда внимателно цялата картина", коментира премиера.

Все още продължават престрелките в пристанището, като корабът все още няма как да премине критичните 260 метра до открито море. В понеделник сутринта е имало готовност това да се случи поради затихване на огъня, но капитанът на плавателния съд е преценил да не подлага екипажа си на риск.

Корнелия Нинова успокоява партньори и Митрофанова
Обновена

Корнелия Нинова успокоява партньори и Митрофанова

Изгонване на посланикът на РФ не е обсъждано

Припомняме, вчера от "Демократична България" в декларация призоваха за по-твърд курс спрямо Руската федерация и специално за изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова, а по-късно финансовият министър Асен Василев заяви, че въпросът се обсъжда. Това обаче не получи потвърждение, а напротив - бе опровергано от другия вицепремиер Корнелия Нинова. 

Посланик Елеонора Митрофанова се намира в България, като от Руската федерация не предприеха огледаната стъпка, както се очакваше, на прибирането на българския посланик Атанас Кръстин от Москва под формата "за консултации" - обичайна дипломатическа стъпка при повишаване на напрежението между две страни. Българското външно министерство и правителството върна Атанас Кръстин в София след серия от провокативни изказвания на Елеонора Митрофанова, включително и определение "евроатлантически подлоги" за българските власти, както и коментари от името на българския народ, чийто премиер Кирил Петков е само чиновник.

Междувременно от първите по-остри провокации преди националния ни празник 3 март до този момент България изгони на два пъти общо 11 дипломати - след първия секретар на мисията, на 18 март 2022 г. България изгони 10 руски дипломати.

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Един чужд посланик не е редно да говори от името на българския народ