Стъпка да се обяви руският посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата не е обсъждана в коалицията - нито във формата лидерски съвет, нито в Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание. Това заявява в пост във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, а съобщение, че се е изказала бе разпространено и от пресцентъра на БСП.

Няма и такова решение, да се изгони Митрофанова, уверява Нинова, която смята, че това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици.

"Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес."

Припомняме, тази сутрин от "Демократична България" в декларация призоваха за по-твърд курс спрямо Руската федерация и специално за изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова.

Асен Василев не изключи изгонването на Митрофанова

Асен Василев не изключи изгонването на Митрофанова

Заседанието продължава, подобна възможност се обсъжда

 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не изключи и такава стъпка да се предприема, като обяви, че въпросът се обсъжда. 

Депутатът от ИТН се оказаха се оказа изненадани от декларацията на "Демократична България". 

Посланик Елеонора Митрофанова се намира в България, като от Руската федерация не предприеха огледаната стъпка, както се очакваше, на прибирането на българския посланик Атанас Кръстин от Москва под формата "за консултации" - обичайна дипломатическа стъпка при повишаване на напрежението между две страни. Българското външно министерство и правителството върна Атанас Кръстин в София след серия от провокативни изказвания на Елеонора Митрофанова, включително и определение "евроатлантически подлоги" за българските власти, както и коментари от името на българския народ, чийто премиер Кирил Петков е само чиновник.

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Премиерът: Не е приемливо руският посланик да говори срещу правителството

Един чужд посланик не е редно да говори от името на българския народ

От пресцентъра на БСП разпространиха и пост на зам.-председателя на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин, който също призовава за сдържаност във всяко едно политическо действие. "Заявените намерения за обявяване за "персона нон грата", т.е. изгонване на посланика на Руската федерация от България би бил безпрецедентен ход с тежки негативни дългосрочни последици за отношенията между двете страни."

Той също подчертава, че подобен въпрос не е обсъждан на никакво равнище в коалицията.

"Каналите за комуникация трябва да остават отворени и в най-трудни моменти, дипломацията е призвана да отваря, не да затръшва врати!", заяви в заключение Вигенин.