"България трябва да даде ясен знак и да обяви руския посланик в страната Елеонора Митрофанова за персона нон грата. Това обаче не означава да скъсаме дипломатически отношения с Русия." Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в ефира на Нова телевизия. Тя добави, Митрофанова се държи провокативно и че това става с благословията на Москва.

Нейнски коментира и темите за изпращането на военна помощ на Украйна и отношенията със Северна Македония.

По думите й България трябва да изпрати военна помощ. Това е част от усилията да се защити българския национален интерес. Според Нейнски няма как страната ни да не е част от усилията на ЕС и НАТО, които подпомагат с военна и хуманитарна помощ Украйна.

Света се произнася по това, което се случва в Украйна. В момента България не заема страната на демократичните народи. Чрез бездействието си страната ни обслужва интересите на Владимир Путин, добави тя.

Според бившия външен министър руснаците не са заинтересовани Балканите да имат европейско бъдеще. Тя е на мнение, че ЕС трябва да е гарант за изпълнение на договора между Северна Македония и България. Нейнски определи като несериозни твърденията, че по темата с Македония се правят сделки на тъмно.

ДБ настоя за твърд курс и Митрофанова да бъде изгонена

ДБ настоя за твърд курс и Митрофанова да бъде изгонена

Антоанета Цонева: Свободата, достойнството трябва да се отбраняват