Русия е готова, ако Западът иска да се бие за Украйна на бойното поле. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

"Това е тяхно право - ако искат да е на бойното поле, ще бъде на бойното поле", посочи той.

Русия засили предупрежденията относно рисковете от пряка конфронтация с НАТО, след като френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността в даден момент западни войски да бъдат изпратени на украинския фронт.

Миналата седмица Кремъл подчерта, че евентуалното изпращане на войски на НАТО в Украйна би било изключително опасно. Президентът Владимир Путин заяви, че това може да доведе до Трета световна война.

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Появата на френски войски в зоната на конфликт ще ги направи легитимни цели за руската армия

Лавров, който от две десетилетия е външен министър на страната, направи изказването си по време на парламентарно изслушване относно повторното му номиниране на поста в новото правителство, сформирано, след като по-рано този месец Путин започна нов шестгодишен мандат.

По негови думи мирните преговори за Украйна, които се очаква да се проведат в Швейцария следващия месец, но без участието на Русия, са ултиматум към Москва.

Той сравни ситуацията с "порицание на ученик", чиято съдба се решава от учителите, докато той самият е извън стаята.

"Не можете да разговаряте с никого по този начин, особено с нас", категоричен бе Лавров. "Конференцията се свежда до повторно поставяне на ултиматум на Русия".

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Алиансът продължава да се доближава до руските граници, отчита Кремъл