Венецуела ще стане следващата страна, където Русия може да приложи "сирийския сценарий". Това коментира историкът и политологът Ежи Таргалски за полското радио.

По думите му, поради факта, че президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли ултиматума на европейските страни, които го притиснаха да свика нови президентски избори, решаваща роля в разрешаването на ситуацията в страната ще играят военните, особено от други страни.

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"

Той подчертава, че на страната на Мадуро стоят такива световни сили като Русия и Китай. Експертът също така изрази мнението, че венецуелският лидер се превръща в "заложник на Русия".

Таргалски добавя, че Венецуела играе ключова роля за Русия заради природните си ресурси, като по тази причина според него руските военни могат да използват там "сирийски сценарий".

"Венецуела може да се превърне в място, в което Русия ще приложи така наречения сирийски сценарий. Имам предвид действия, които предизвикат хаос в държавата и създават проблеми за външната политика на САЩ", изтъкнал политологът.

Венецуела ще преразгледа отношенията си с ЕС

Венецуела ще преразгледа отношенията си с ЕС

Правителството на Венецуела протестира срещу решението на редица страни членки на ЕС

Таргалски обаче отбелязва, че се съмнява, че САЩ ще решат да изпратят свои войски във Венецуела, но ако това се случи, там неизбежно щял да се случи истински военен конфликт.

Във Венецуела на 21 януари започнаха масови протести срещу сегашния президент Николас Мадуро. На 23 януари председателят на парламента и лидер на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на страната. САЩ и редица други страни веднага го признаха за временен президент. Русия, Китай, които имат големи договори с венецуелското правителство, и редица други страни подкрепиха Мадуро.