Русия ще отговори на решението на Румъния да обяви дипломат в руското посолство в Букурещ за персона нон грата.

Това са съобщили от руското външно министерство пред ТАСС.

"Русия ще даде подходящ отговор", посочиха от дипломатическото ведомство.

Припомняме, че румънските власти започнаха наказателно разследване срещу румънски гражданин, обвинен в държавна измяна и шпионаж за Русия.

В Румъния задържаха мъж, шпионирал в полза на Русия

В Румъния задържаха мъж, шпионирал в полза на Русия

Той наблюдавал военни обекти по границата с Украйна

Отделът за борба с организираната престъпност на страната DIICOT съобщи, че заподозреният е наблюдавал румънски или военни цели на НАТО до югоизточния румънски окръг Тулча, намиращ се близо до границата на страната с Украйна, от началото на 2022 г.

Заподозреният е събирал военна информация и правил снимки на военна техника и движенията на персонал в граничната зона с Украйна, които след това изпращал на дипломати от руското посолство в Букурещ.

Съдът е одобрил ареста на заподозрения за 30 дни в очакване на криминалното разследване. Арестът е първият в Румъния, център на западни военни и хуманитарни доставки за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Клаус Йоханис: Румъния няма да праща войници в Украйна

Клаус Йоханис: Румъния няма да праща войници в Украйна

Доставката на ПВО няма да се обсъжда публично

Румъния, членка на НАТО от 2004 г., има граница от 650 км с Украйна. Фрагменти от руски безпилотни самолети многократно попадат на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища по река Дунав от Румъния.