Руският президент Владимир Путин и неговият египетски колега Абдел Фатах ал Сиси подписват споразумение за изграждането на атомна електроцентрала в Египет и доставки на ядрено гориво, според документ, предоставен от Кремъл, съобщава "Ройтерс".

Путин е на срещна с ал Сиси в Кайро за сътрудничество и разговори във връзка с напрежението в Близкия изток след решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел.

Посещението на Путин отразява нарастващите връзки между Русия и Египет, втория по големина получател на американска военна помощ след Израел и стратегически партньор на САЩ в Близкия изток заради контрола над Суецкия канал.

Путин, който лети за Турция след Кайро, за кратко посети руска база в Сирия, преди да пристигне в Египет и нареди руските сили да започнат изтегляне от Сирия след двугодишната военна кампания.

Путин изтегля руските войски от Сирия

Путин изтегля руските войски от Сирия

След изненадващата визита в Латакия Путин ще се насочи към Египет и Турция

Путин и Сиси подписват двустранни споразумения, включително за Египетската атомна електроцентрала "Дабаа" и обсъждат възможно най-скоро възобновяването на руските полети до Египет, съобщава говорител на президента пред държавната информационна агенция "Мена".

С това споразумение, строят първата атомна електроцентрала в северноафриканската страна, която според съобщенията е на стойност 21 млрд. долара. Атомната електроцентрала в Дабаа ще бъде построена до 2029 г. и ще разполага с четири реакторни блока с капацитет от 5 гигавата, коментира Алексей Ликачьов, председател на руския държавен ядрен оператор Росатом. Лихачьов добави, че 85% от проекта ще бъдат финансирани с руски заем, докато Египет ще осигури останалото.

"Имам удоволствието да отбележа, че нашите икономически връзки се развиват с доста бързо. Всъщност имаме много добри проекти, включително атомната електроцентрала", обяснява руският президент. 

През 2015 г. Москва спря гражданския въздушен трафик за Египет, след като терористи свалиха руски пътнически самолет, излязъл от туристическия курорт Шарм ел-Шейх, убивайки 224 души на борда.

Посещение е свързано и с отказа на правителството на САЩ през август да предостави помощ от 95,7 млн. долара на Египет и да отложи други 195 млн. долара поради неуспеха на страната да постигне напредък в областта на правата на човека и демократичните норми.