Президентът на Русия Владимир Путин посети военновъздушната база "Хмеймим" в Сирия и нареди на военното министерство да започне изтегляне на руските войски от арабската страна, съобщават местни медии.

Путин разкри, че е наредил на военния министър и на началника на Генералния щаб да започнат да изтеглят руските въоръжени сили от арабската страна.

Снимка 328418

Източник: ЕПА

Държавният глава на Русия подчерта, че за повече от 2 г. руските и сирийските въоръжени сили са разгромили най-боеспособните международни терористи.

Значителна част от руския военен контингент в Сирия ще се върне в Русия, добави Путин.

Руският лидер предупреди, че ако терористите отново превземат територии в Сирия, руските сили ще извършат "невиждани досега" бомбардировки.

По думите му руските военни блестящо са изпълнили задачата си, проявили са мъжество, героизъм и решителност. Но Владимир Путин поясни, че изтеглянето на силите не е отстъпление, тъй като не е "в характера на нашия народ". Той обеща "изкореняване на това абсолютно зло, което международният тероризъм се явява".

Снимка 328415

Източник: ЕПА

Според него операцията в Сирия е показала растящата мощ на руската армия и флот.

Той допълни, че Сирия ще съхрани суверенитета и независимостта си, пояснявайки, че има условия за политическо урегулиране на ситуацията под егидата на ООН.

Путин разкри още, че в Сирия ще работят две бази на постоянна основа - в Тартус и "Хмеймим".

Сирийската държавна телевизия съобщи, че президентът на страната Башар Асад се е срещнал с Путин във военната база.  Руският държавник също се е срещнал с военния министър на Русия Сергей Шойгу и командващия военния контингент на Русия в Сирия Сергей Суровкин.

Снимка 328416

Източник: ЕПА

Руската авиация в "Хмеймим" е разположена от 30 септември 2015 г. Съгласно договореностите между двете страни базата е предадена на руската страна на безвъзмездна основа.

Това е първата визита на Путин в базата от започнатата през 2015 г. антитерористична операция.

През миналата седмица Путин заяви, че терористичната организация ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия е разгромена.

Снимка 328414

Източник: ЕПА

След изненадващата визита в Латакия Путин ще посети Египет и Турция за разговори с колегите си Абдел Фатах ал Сиси и Реджеп Ердоган.