Съветът за сигурност на ООН отхвърли в четвъртък предложения от САЩ проект за резолюция, насочен към затягане на санкциите срещу Северна Корея заради изстрелвания на балистични ракети, съобщи "Интерфакс".

Китай и Русия, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, гласуваха против резолюцията. Останалите държави гласуваха "за".

За одобряване на резолюцията са необходими девет гласа от 15, включително единодушие на всички постоянни членове - Франция, САЩ, Русия, Китай и Обединеното кралство.

"За съжаление, COVID-19 навлезе в КНДР преди няколко седмици, епидемиологичната ситуация там е изключително тежка. Ние вярваме, че е напълно безотговорно да предлагаме нови санкции, когато Северна Корея е изправена пред предизвикателство, което би трябвало, напротив, би позволило да обмислим предоставянето на помощ на страната за преодоляването му", каза Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за КНДР.

САЩ работят с Южна Корея, за да решат севернокорейския проблем

САЩ работят с Южна Корея, за да решат севернокорейския проблем

След провокациите на КНДР

Той подчерта, че "въвеждането на нови санкции срещу КНДР е задънена улица".

"Нашите призиви за превръщането му в изявление на председателя на Съвета за сигурност на ООН не бяха чути", каза Небензя.

Посланикът на Китай в ООН Джан Джун подкрепи Небензя, като каза, че Пекин се надява, че САЩ ще заменят проекторезолюцията си с изявление на председателя на Съвета за сигурност.

"Както беше посочено в предишните резолюции на Съвета, Съветът за сигурност трябва да предприеме действия, ако има ново изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, но какви мерки трябва да бъдат взети, ние трябва да решим в рамките на консултации, трябва да не бъде продиктуван от нито един член на Съвета", добави той. Посланик на Китай.

От своя страна посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, по време на речта си в Съвета за сигурност след гласуването за КНДР, каза, че Русия и Китай са отказали да обсъждат предложения текст на резолюцията, въпреки факта, че САЩ, според нея, показва гъвкавост.

"Те предпочетоха да използват правото на вето, вместо да предприемат конкретни мерки. Така че ще трябва да се оправдават на Общото събрание на ООН и се опасявам, че това ще трябва да бъде направено през следващите седмици, когато вероятно ще има нови провокации от страна на КНДР", каза тя.

Китайският пратеник взе думата в отговор и каза, че Пхенян сам определя позицията си по въпроса за КНДР и тази позиция може да не съответства на възгледите на САЩ.

"Имаме собствена позиция, ние я определяме сами. И тя не трябва да се привежда в съответствие с позицията на САЩ по никакъв начин", каза Джан Джун.

Според нея Китай може, въпреки разногласията със Съединените щати относно Северна Корея, да подкрепи американската проекторезолюция.

Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море

Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море

Ответен ход, след като Северна Корея изстреля три ракети

По-рано медиите, позовавайки се на източници, съобщиха, че проекторезолюцията съдържа призиви за допълнителни ограничителни мерки, които според авторите на документа е трябвало да възпрепятстват развитието на ракетни и ядрени програми в КНДР.

Освен това Съединените щати предложиха да се разшири за КНДР забрана за изстрелване на балистични ракети и тестване на крилати ракети, както и всички други средства за доставка на ядрени оръжия. В текста на проекта се говори и за намаляването на доставките на нефт и нефтопродукти за КНДР.

Северна Корея в сряда изстреля три балистични ракети към Японско море, едната от които беше междуконтинентална. След това южнокорейските външни министри Пак Чин и американският Антъни Блинкън се съгласиха да "работят в тясно сътрудничество" по време на телефонен разговор, за да инициират разглеждането в Съвета за сигурност на ООН на нова резолюция относно изстрелванията на севернокорейски ракети.