Руски военни кораби потеглиха в понеделник, за да участват в съвместно военноморско учение с Китай, което демонстрира все по-тесните отбранителни връзки между двете страни, на фона на влошаването на на отношенията им със САЩ, предава Associated Press.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ракетният крайцер "Варяг", миноносецът "Маршал Шапошников" и две корвети от Тихоокеанския флот на Русия ще участват в маневри в Източнокитайско море, започващи от сряда.

Министерството каза, че китайският флот планира да използва няколко бойни кораба и една подводница в рамките на учението. В маневрите ще участват и руски и китайски самолети, съобщиха от министерството.

Москва и Пекин показаха нарастващото си военно сътрудничество през последните месеци.

През ноември бомбардировачи Ту-95 на руските военновъздушни сили и китайски бомбардировачи H-6K извършиха съвместни патрули над Японско и Източнокитайско море. В рамките на ученията руските бомбардировачи кацнаха за първи път в Китай, а китайските бомбардировачи отлетяха до военновъздушна база в Русия.

През септември Китай изпрати повече от 2000 войници, заедно с повече от 300 военни машини, 21 бойни самолета и три военни кораба, за да участват в мащабно съвместно учение с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати сили от три клона на своята армия да участват в едно руско учение, което беше описано като демонстрация на широчината и дълбочината на взаимното доверие между Китай и Русия.

18 китайски бомбардировача навлязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

18 китайски бомбардировача навлязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

Пекин продължава да засилва натиска върху самоуправляващия се остров