Американският вестник Wall Street Journal пише, цитирайки неназован бивш офицер от руското разузнаване, че Русия и КНДР тайно са се договорили да изпратят около 1 000 севернокорейски войници във войната в Украйна.

Според събеседника на WSJ секретна клауза, позволяваща на КНДР да изпраща военен персонал, е включена в споразумението между Москва и Пхенян, което лидерите на двете страни подписаха това лято.

Източникът на изданието твърди, че военните на КНДР ще отидат в Украйна, "за да се научат директно как да водят война от опита на Русия". "Докато повечето севернокорейски войски остават на значително разстояние от фронтовата линия, им се показва как руснаците се справят с логистиката и тактиката на фронтовата линия и също получават нови познания за съвременната война с дронове", се казва в публикацията.

Миналата седмица южнокорейското разузнаване каза, че 1500 севернокорейски войници вече се намират в руските тренировъчни полигони в Далечния изток, откъдето вероятно ще пътуват до Украйна. Южнокорейските разузнавателни служби също публикуваха сателитни снимки, за които твърдят, че доказват присъствието на севернокорейски военен персонал в руски далекоизточни военни части.

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

Кремъл отговори двусмислено

Неназовани източници съобщиха на южнокорейските медии, че става дума за около 12 хиляди военнослужещи. Във вторник президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна има информация за подготовка за изпращане на две бригади от КНДР от по 6 хиляди души всяка. 

Неназовани американски източници казаха на WSJ, че според техните предположения военните на КНДР наистина са обучени и оборудвани в Русия, но доказателствата за това не могат да се нарекат стопроцентови и не е ясно точно за колко военни става дума и какви са задачите им.

WSJ отбелязва, цитирайки Фьодор Тертицки, водещ изследовател в университета Кунмин в Сеул, че Северна Корея е изпращала военен персонал в различни войни в миналото, включително пилоти за египетските военновъздушни сили, както и "десетки войници" в Сирия и Зимбабве.

Според Тертицки обаче изпращането на хиляди войници представлява риск за властите на КНДР, тъй като те могат да се предадат или да избягат. Според експерта още по-голяма опасност за Пхенян е фактът, че севернокорейските военни, които никога не са напускали КНДР и не са имали алтернативна информация за случващото се, могат да бъдат обект на външно идеологическо влияние.

ISW: Сеул ще лови севернокорейци на фронта в Украйна

ISW: Сеул ще лови севернокорейци на фронта в Украйна

Южна Корея може да достави ключово въоръжение на Киев