Различните подходи на Русия и Великобритания относно редица проблеми не трябва да оказват негативно влияние на взаимоотношенията между двете страни. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев по време на пресконференция след срещата си в Москва с британския премиер Дейвид Камерън.

Ние вярваме, че между двете страни има много повече общи неща, отколкото различия и трябва да направим всичко възможно да премахнем причините, които биха могли да доведат до някакво разединение, подчерта руският държавен глава.

По думите му ако в по даден проблем руският подход не съвпада с този на британците, това не е повод за драматизиране. Според него основното е да не се допусне тези различи да повлияят негативно върху развитието на отношенията между двете страни.

Като основен резултат от преговорите Медведев определи това, че „страните направиха важна крачка в двустранните отношения на високо ниво - конструктивно и плодотворно, което неминуемо ще даде отражение върху състоянието на двете страни и техните народи."

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън отбеляза, че сложните въпроси между Русия и Великобритания остават. Не можем да решим всички проблеми, тъй като има сложни проблеми между двете правителства. Ние работим по решаването им", увери той.

Камерън добави, че не вижда причина, работейки по тези въпроси, да не може едновременно с това да се изградят по-добри взаимоотношения между страните: „Мисля, че с тази среща полагаме началото на тези действия и най-вече чрез подписаните договори. Обсъдени бяха въпроси, свързани със Световната търговска организация, олимпийските игри, сътрудничество в сферата на енергетиката - въпроси, по които ние искаме да бъдем двигател и въпроси, свързани с нашите взаимоотношения, които ние не можем да игнорираме."

Русия и Великобритания подписаха документи, засягащи двустранните отношения и в областта на културата, както и за провеждане на съвместни научни изследвания - разработването и разпространението на иновативни технологии.

Меморандум за създаване на Международен финансов център в Москва пък подписаха ръководителите на работната група по този въпрос - Александър Волошин и директорът на британската корпорация TheCitiUK Уйен Евънс.

Зам.-шефът на „Росатом" Кирил Комаров и председателят на съвета на директорите на Rolls-Royce - сър Саймън Робъртсън, също се договориха за взаимопощ между компаниите.

Британският министър-председател допълни още, че спецслужбите на Великобритания и Русия биха могли да започнат съвместна борба с организираната престъпност, но на този етап подобно сътрудничество не е обсъждано. „Тези взаимоотношения са замразени във връзка с делото „Литвиненко", но аз мисля, че бихме могли да обсъдим евентуално сътрудничество в тази област", добави Камерън.

По този въпрос Медведев отбеляза, че необходимостта от възстановяване на контактите не само между правоохранителните ведомства, но и между спецслужбите е вече е достатъчно назряла. По думите му има различни варианти, по които това може да стане.

През последните години отношенията между Москва и Лондон се усложниха, като за това допринесе и скандалът около смъртта във Великобритания на бившия сътрудник на Федерална служба за сигурност на Русия (ФСБ) Александър Литвиненко.

Освен това в периода 2003-2006 година генералната прокуратура на Русия поиска екстрадацията от Великобритания на бизнесмена Борис Березовски, емисарът на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев, редица бивши сътрудници на нефтената компания „ЮКОС" и други лица. Всички тези случаи обаче завършиха в полза на споменатите лица, а британският съд мотивира отказите си за тяхната екстрадация с невъзможността да се проведат честни и открити съдебни процеси срещу тях на територията на Русия.