Изглаждане на позицията между Русия и НАТО по въпроса за противоракетната отбрана е отложено минимум с една година.
Това заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен след срещата Русия-НАТО в Сочи.

Той изрази надежда, че решението ще бъде взето по време на срещата а върха в Чикаго, съобщава БиБиСи.

По отношение на ПРО - надявам се да се срещнем по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго и да стигнем до договореност, каза Расмусен по време на пресконференцията.

Той добави, че двете страни са обсъдили конкретни планове, свързани с противоракетната отбрана, но отказа да изложи подробности около тях.

Днес още веднъж потвърдихме нашата подкрепа за идеята за сътрудничество за ПРО. Изслушахме мнението на руската страна и мнението на НАТО, което разясни няколко важни момента в развитието на нашите сили и средства, подчерта той и добави: „Ще продължим да си сътрудничим, и ще разширяваме диалога. Постигаме напредък."

Преди началото на срещата Расмусен заяви, че сътрудничеството в сферата на ПРО е сложен процес и Русия и НАТО вече са разбрала, че са им нужни не бързи, а добри резултати.

Тези негови думи бяха потвърдени и от руския външен министър Сергей Лавров, който подчерта, че преговорите за ПРО протичат не така леко и бързо, каквито надежди изразиха по време на срещата на върха в Лисабон.

Двамата разговаряха в присъствието на руския президент Дмитрий Медведев.

НАТО настоява, че новата ПРО не представлява заплаха за безопасността на Русия, но властите в Москва смятат, че появата в Европа на нова противоракетна система нарушава стратегическия баланс на силите в региона и изисква писмени и технически гаранции.