Русия и Съединените щати проведоха преки консултации по договора за ограничаване на стратегическите оръжия Нов СТАРТ през последните седмици. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков пред ТАСС.

"Не сме в контакт с американците по въпросите за Нов СТАРТ към момента", посочи той, но уточни, че "през последните седмици и месеци се проведоха няколко кръга от консултации, включително преки, които не бяха за размяна на публични изявления".

"В рамките на размяната на мнения страните потвърдиха своите противоположни, непримирими позиции", добави Рябков.

Заместник-министърът на външните работи подчерта, че Русия не се е отклонила от позицията си, че "спирането на Нов СТАРТ остава в сила и това решение може да бъде отменено или преразгледано само ако САЩ демонстрират желание да се откажат от своята фундаментално враждебна политика спрямо Руската федерация".

САЩ ще спазват Нов СТАРТ до изтичането му, но очакват същото от Русия

САЩ ще спазват Нов СТАРТ до изтичането му, но очакват същото от Русия

Вашингтон иска подновяване на преговорите с Москва за ядрените оръжия

"Обвиненията на САЩ, че нарушаваме нещо, са напълно неприемливи. Разработена е задълбочена правна рамка - да не говорим за политическата основа за това решение - която ни позволява да стоим твърдо зад нашето прекратяване на договора", категоричен бе Рябков.

"Въпреки това, по време на случайните и спорадични обсъждания, които се проведоха през последните седмици и месеци, и двете страни потвърдиха решимостта си да спазват основните количествени ограничения, посочени в договора и - предвид липсата на обмен на информация въз основа на разпоредбите на договора - да продължат да обменят данни за балистични ракети с наземно базиране, т.е. междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници, като част от споразумението от 1988 г. Освен това двете страни ще продължат да обменят данни за големи учения на стратегически сили", посочи дипломатът.

Според Рябков всичко това, съчетано с ангажимента за спазване на основните количествени ограничения на ядрените оръжия, заложени в Нов СТАРТ, "по някакъв начин ще осигури предвидимост и относителна стабилност в момента".

"Това само по себе си е важно в тези бурни и смутни времена", заключи руският заместник-министър на външните работи.

Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

Въпреки че решението на Москва било непоклатимо

На 2 юни САЩ предложиха да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени в договора, до неговото изтичане, стига Русия да направи същото. Рябков обаче заяви, че контрамерките и призивът на Вашингтон за диалог не са променили нищо в позицията на Русия.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г. Путин поиска Вашингтон да прекрати подкрепата си за борбата на Украйна срещу руската инвазия и да включи Франция и Великобритания в преговори за контрол на оръжията.

Правителството на САЩ обяви хода на Путин за "безотговорен и незаконен".

Подписан през 2010 г. и изтичащ през февруари 2026 г., Нов СТАРТ ограничава до 1550 броя на стратегическите ядрени бойни глави, които страните могат да разполагат. Ограничава се до 700 и броят на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които могат да носят ядрени бойни глави.

Русия доволна от излизането си от Нов СТАРТ, съветва Запада да не я провокира

Русия доволна от излизането си от Нов СТАРТ, съветва Запада да не я провокира

Оттеглянето от договора за ядрените оръжия дава на Москва нови възможности да гарантира своята сигурност