Според представител на Белия дом - Робърт Гибс Русия и САЩ са много близо до финализиране на преговорите по новия договор за стратегическите нападателни оръжия (СНО), но има още неща за доизясняване.

"Близо сме до финализиране на работата над договора, но работата все още не е завършена. Президентите трябва да поговорят", заяви на пресконференция Гибс, цитиран от РИА Новости.

По-рано източник от Кремъл съобщи, че документите за подписването на договора за СНО са готови и най-вероятно ще бъде подписан в Прага.

"Ние все още работим над новия договор, но вече сме разговаряли с руските и чешките колеги той да бъде подписан в Прага", заяви Марк Тонер, представител на департамента на САЩ.

Русия и САЩ водят преговори за този договор от 2009г., тъй като срокът на действие на стария договор изтече на 5 декември.

Двете страни не постигнаха споразумение по новия договор в края на миналата година в Женева, като според официални данни причина за това е бил въпросът за механизмите на контрол и взаимна проверка в рамките на договора.