САЩ оказват натиск върху ООН, молейки за хуманитарна помощ за жителите на лагера Рукбан в Сирия. Това твърдят в съвместно изявление от междуведомствения координационен щаб на Русия и Сирия.

"В същото време американците всъщност разчитат да използват този товар за снабдяване на действащите под техен контрол терористи, както се е случвало неведнъж", се казва в съобщението, цитирано от "Новости".

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

Не са ясни нанесените щети и дали е свързано с ударите в Ирак

Лагерът Рукбан в руско-сирийското изявление се определя като "американски конвейер за подготовка на екстремисти". В документа се твърди, че САЩ пречели за неговото разформироване, което предотвратявало възстановяването на суверенитета и мирния живот в страната. В същото време сирийските власти били готови да приемат всички граждани, задържани в Рукбан, и да им осигурят сигурност и достойни условия за живот.

Освен това Москва и Дамаск обвиняват Вашингтон в нарушаване на международните норми. "Съединените щати извършват въздушни удари на територията на суверенната сирийска държава и продължават незаконно да окупират нейните територии. В същото време в контролираните от тях райони няма и намек за възстановяване на безопасен и достоен мирен живот", се настоява в изявлението.

На 26 февруари САЩ атакуваха няколко сгради на сирийско-иракската граница. Руснаците са били предупредени за тази операция пет минути преди началото ѝ. От гледна точка на избягването на конфликт, това уведомление не дава нищо, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Русия имала информация: САЩ се гласят да останат в Сирия завинаги и да я унищожат

Русия имала информация: САЩ се гласят да останат в Сирия завинаги и да я унищожат

САЩ предупредили Русия за ударите в Сирия 4-5 минути преди започването им