Руският президент Дмитрий Медведев започна обмен на мнения със своя южноафрикански колега Джейкъб Зума относно перспективите за регулиране на ситуацията в Северна Африка, в частност в Либия.

Главата на Руската Федерация пристигна на четиридневно посещение в Китай, където ще вземе участие в срещата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) и в Азиатския форум в селището Боао на източния бряг на остров Хайнан.

На територията на Африканския континент протичат бурни процеси, които всички ние следим с максимален интерес. Има и други неспокойни региони. Много бих искал да споделя с вас своите впечатления за това как се развиват събитията, с и как вие виждате различните варианти за разрешаване на този много сложен конфликт, заяви Медведев при откриване на срещата със Зума.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи. На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.

Руският президент предложи да бъде обсъдено и текущото състояние на двустранните отношения.

От своя страна президентът на ЮАР изрази съгласие с точките от предложената програма за обсъждане. Той обаче добави и свои теми, сред които научното развитие.

По време на срещата Медведев обърна внимание на две неща. „Вчера вие имахте рожден ден. Много се радвам, че продължавате да го чествате днес с над. Желая ви здраве и успехи", заяви руският президент.

И второ, продължи Медведев, това е първото участие на ЮАР като член на БРИКС. Това е от голямо значение не само за форума, но и за вашата страна. В тази връзка ви пожелавам максимални успехи.

Джейкъб Зума благодари за топлите думи и подчерта, че преговорите между двамата през миналата година в руската столица Москва са били изключително успешни.