Руският президент Владимир Путин е изпратил поздравителна телеграма до президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел по повод националния празник на страната - Деня на германското единство.

Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР) се обединиха на 3 октомври 1990 г., след като рухването на Берлинската стена година по-рано доведе до падането на Желязната завеса, която се спусна над Източна Европа след Втората световна война.

"Русия отдава голямо значение на запазването на положителния потенциал, натрупан в продължение на дълъг период от време в отношенията с Германия. Разчитаме, че Годината на регионално-общинското партньорство ще допринесе за разширяване на взаимноизгодните двустранни отношения в различни области", отбелязва Путин.

Руският държавен глава е потвърдил заинтересоваността на Русия от увеличаването на съвместните усилия с германската страна за решаване на актуални въпроси на двустранния и международния дневен ред в интерес на народите на Русия и Германия в съответствие с гарантирането на сигурността и стабилността на европейския континент и в света като цяло.