Кремъл вижда своето военно бъдеще в хибридните войни. Те се водят под границата, която би принудила НАТО да се намеси, но те дават възможност да се получи статут на световна сила. Това вече работи в Източна Украйна и в Сирия, но също така изисква много големи разходи. Това ли е надеждата за Запада?, пита германският вестник "Ди Велт".

Още от времето на ханзейските търговци и Великото херцогство Литва, контролът над Балтийския регион е бил предмет на военни спорове на тогавашните велики сили и така чак до ново време между САЩ и СССР.

Русия видя в санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" акт на хибридна война

Русия видя в санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" акт на хибридна война

Епизод пореден по темата

В битките за Донбас, подтикнати от недобре прикритата имперска воля на Кремъл отдавна и придоби изключително опасни форми. Битката за руското наследство се развива между Балтийско и Черно море. И руският елит не възнамерява да я загуби, отбелязва "Ди Велт".

Във военно отношение Кремъл разчита на политика, която далеч надхвърля икономическата мощ на Русия, но е стимулирана от вътрешната политика. Русия има достатъчно популистки потенциал, включително религиозен, за да се нуждае от военни успехи и исторически барабани. Така се отваря вратата към военно -политическата непредсказуемост.

НАТО проучва опита на Украйна в борбата срещу "руската тактика на хибридна война"

НАТО проучва опита на Украйна в борбата срещу "руската тактика на хибридна война"

За обучение на военни специалисти в страните от алианса

Днес ситуацията вече не се определя от ядрената дисциплина на Студената война, а обещава победа на онзи, който действа пръв, подчертава "Ди Велт". Старите офицери от генералния щаб знаят колко опасен е такъв курс в ядрения век.

Дългосрочният ядрен мир се основаваше на разбирането, че няма алтернатива на съжителството на световни сили въз основа на споразумения. Тези дни свършиха. Войната - поне в сдържана форма - е възможна отново: това може да бъде видяно в Източна Украйна, в Сирия, в Либия, но преди всичко в региона на Балтийско море.

При "хибридна война" НАТО заплаши да реагира като на въоръжено нападение

При "хибридна война" НАТО заплаши да реагира като на въоръжено нападение

Столтенберг не вижда непосредствена заплаха за участниците на военния блок

Русия е в процес на изграждане на принципно нова армия, разработване на ядрен капацитет и експериментиране с по-малки войни под прикритието на ядрения си потенциал. Това включва редовно провеждане на мащабни маневри, предназначени да впечатлят, сплашат и опитомят Запада и неговите непосредствени съседи .

"Дилемата на Путин е, че руската икономика не е в състояние на дуел във всяка област, с изключение на суровините и оръжията. А хибридната война струва много пари, които външната икономика не носи, а вътрешният пазар не може да си позволи. Това създава нужда Кремъл да вземе историческо решение: или да напада, или да застраши социалния мир в страната.

Необходимо е да се разбере тази сложна разлика между военната и икономическата Русия. Само тогава ще бъде възможно да се прилагат стъпките по стъпка постиженията на Студената война на практика.

Русия водела хибридна война срещу Украйна, в която имало и "терористичен компонент"

Русия водела хибридна война срещу Украйна, в която имало и "терористичен компонент"

"Украйна е изпитателен полигон на хибридната война"

Но първо страните от НАТО, начело със САЩ и Федерална република Германия, трябва да разберат, че хибридната война не е просто продължение на стари модели и методи, а динамична форма на политика, която не е без опасност, ако се вземе под внимание растежа на Китай като световна сила. И всичко това поставя руския управляващ елит пред проблема да намери modus vivendi в отношенията с Европа и Запада, вместо неизбежно да бъде въвлечен във водовъртежа на азиатският гигант.

Хибридната война е опасен инструмент, съблазнителен за създателите си и опасен за всички наблюдатели, заключава в. "Ди Велт".