В случай на "хибридна война" от НАТО възнамеряват да задействат чл. 5 от Устава за колективна отбрана. Това може да стане и в случай на въоръжено нападение, стана ясно от изявлението на Срещата на Върха на Алианса, която се провежда на 11 и 12 юли в Брюксел, цитирано от РИА Новости.

От Алианса са готови да помогнат на всеки съюзник по време на какъвто и да е стадии на хибридната кампания. В частност от Североатлантическия съвет може да приеме решение да задейства чл. 5 на Вашингтонския договор както и в случай на въоръжена атака.

7 държави от НАТО подписаха да купуват общо боеприпаси за военноморските си сили

7 държави от НАТО подписаха да купуват общо боеприпаси за военноморските си сили

Белгия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Испания

Припомняме, чл. 5 от Устава на Пакта гласи: "при въоръжено нападение на една от страните, участнички в договора или на няколко от тях в Европа или Северна Америка ще бъде разглеждана като нападение над всички".

По-рано от Алианса заявиха, че Русия провежда провокативна дейност на границата на страните от НАТО. Тази дейност включва "развръщане на съвременни ракети в Калининград, нееднократно нарушение на въздушното пространство на страните от НАТО и продължаващото разгръщане на военна мощ в Крим", цитират от руската агенция изявлението на Алианса.

Освен това, представителите на страните от НАТО са разтревожени от "значителните инвестиции на Русия в модернизацията на своите стратегически сили", а така също и "провеждането без уведомяване на широкомащабни военни учения".

НАТО: Агресията на Русия подкопава евроатлантическата сигурност

НАТО: Агресията на Русия подкопава евроатлантическата сигурност

Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия...е стратегическо ценно

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда непосредствена заплаха за участниците на военния блок. "При това виждаме всички все по-самоуверена Русия, която изпозва сила срещу съседите си", заяви той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в НАТО прекрасно знаят за отсъствието на нападателни планове от Москва, но само използват повода за това да разгърнат повече техника и батальони близо до руските граници.

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Информацията е съобщена и от представител на Белия дом