Агресивните действия на Русия подкопават евроатлантическата сигурност. Това се казва в приетата от НАТО  декларация от 23 страници след първия ден на срещата на върха на Алианса в Брюксел.

В началото се подчертава, че "ние ще продължим да стоим рамо до рамо и да действаме заедно на базата на солидарността, на споделената цел и на справедливо споделяне на тежестта".

"Справедливо споделената тежест укрепва целостта, солидарността, доверието и способността на Алианса да изпълнява ангажиментите, заложени в Член 3 и Член 5", се отбелязва още в декларацията.

Страните членки заемат твърда позиция за Русия, очертавайки подробно враждебните действия на Москва.

"Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия...е стратегическо ценно. Но ние не можем и няма да позволим компромис относно принципите, на които нашият Алианс и сигурността на Европа и Северна Америка се осланят. При настоящите обстоятелства ние съжаляваме, въпреки многократните призиви на съюзниците и на международната общност към Русия да промени курса, че не съществуват условия за тези отношения", пише в декларацията.

"Агресивните действия на Русия, включително заплахата и използването на сила за постигане на политически цели, са предизвикателства за Алианса и подкопават евроатлантическата сигурност и основания на правила международен ред", подчертават лидерите.

В декларацията се акцентира, че "евроатлантическата среда на безопасност е по-малко стабилна и предсказуема в резултат на незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия и на продължаващата дестабилизация в Източна Украйна".

Алиансът също изразява тревога от действията на Иран в Близкия изток.

Ние сме обезпокоени от засилените от Иран ракетни изпитания и от дестабилизиращите действия на Ислямската република в Близкия изток, се отбелязва в декларацията.