Седем съюзнически държави от НАТО подписаха в Брюксел писмо за намерение за многонационално сътрудничество за осигуряване на боеприпаси при морски конфликт. 

Това стана в Брюксел по време на срещата на върха на НАТО, гласи съобщение на сайта на НАТО.

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Информацията е съобщена и от представител на Белия дом

Съгласно това споразумение Белгия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Испания планират да комбинират покупки на боеприпаси, за да постигнат по-ниски цени. Потенциалното създаване на общи решения за складиране би могло да намали още повече разходите. Планът обхваща широк спектър от видове боеприпаси, включително ракети земя-въздух, торпеда и оръжия.

НАТО: Агресията на Русия подкопава евроатлантическата сигурност

НАТО: Агресията на Русия подкопава евроатлантическата сигурност

Продължаваме да вярваме, че партньорството между НАТО и Русия...е стратегическо ценно

Помощник генералният секретар на НАТО за инвестициите в отбраната Камил Гранд приветства инициативата и я нарече "важна първа стъпка по пътя към създаването на европейски запаси от висококачествени морски боеприпаси за посрещане на нашите развиващи се нужди. С течение на времето това ще увеличи оперативната съвместимост, способността ни да споделяме нашите боеприпаси и да работим гладко и ефективно заедно, независимо от обстоятелствата", заяви Гранд.

Тази инициатива следва сходни усилия от съюзниците и партньорите на Алианса в областта на въздуха и земята. Първите съвместни придобивки се очакват в близко бъдеще.