Русия счита за приоритетна задача прекратяването на насилието в Сирия. Това се казва в разпространено съобщение на руското външно министерство.

Русия е убедена в необходимостта от прекратяване на насилието в Сирия и продължаването на усилията за незабавно провеждане на дълбоки политически и социално-икономически реформи в страната. Това категорично становище е изразил руският външен министър Сергей Лавров в разговор със своя сирийски колега Валид Муалем.

Лавров е изтъкнал необходимостта от широк и конструктивен общосирийски диалог в интерес на по-скорошно мирно регулиране на ситуацията от самите сирийци без намеса отвън.

На свой ред Муалем е изтъкнал твърдата позиция на сирийските власти за по-скоро провеждане на новите законодателни актове и реформи за постигане на общонационално съгласие.

В хода на разговора е била подчертана и необходимостта от обезпечаване на информационна откритост, за да може световната общественост да разполага с достоверна информация за случващото се в Сирия.

Двамата министри са изразили единодушие и относно това, че международната общност трябва да окаже натиск върху сирийската опозиция да приеме поканата на властта за диалог, за да бъде избегнат либийският сценарий.