Русия иска да поправи и възстанови отношенията със САЩ, но не може да го направи, докато администрацията на Барак Обама подкрепя икономическите санкции срещу Москва за ролята й в конфликта в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс”.

САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров от Украйна през миналата година. Те също обвиняват Москва, че подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, където в конфликта досега загинаха повече от 9 хил. души.

Докато заместникът на Обама – Джо Байдън, обикаля Европа, препоръчвайки продължаване на санкциите срещу нас, без да взима предвид как Киев се държи под натиска на Запада, няма да сме в състояние да постигнем каквото и да било разбирателство”, подчерта Лавров пред италианското издание „Република”.

Лавров и руският президент Владимир Путин трябва да се срещнат с американския държавен секретар Джон Кери през следващата седмица, за да обсъдят конфликтите в Сирия и Украйна.

Лавров посочил също, че обединените руски, американски и арабски сили, които понастоящем се намират в Сирия, били достатъчни, за да бъде победена ДАЕШ („Ислямска държава”), но коалиция не била възможна без споразумение за бъдещето на сирийския президент Башар ал Асад.

САЩ и техните съюзници сунитските мюсюлмани настояват, че Асад трябва да се оттегли от властта.  

Ако партньорите в потенциалната коалиция продължат да питат за определен срок, в който Асад трябва да напусне сцената, ние ще отговорим, че това е против закона и против демокрацията”, заяви Лавров.

Лавров изтъкнал, че не знае къде се намира главатарят на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, но имал информация за клетки на терористичната групировка, инфилтрирани сред армията в Либия.

Той посочи, че решението на Запада да отстрани либийския ръководител Муамар Кадафи е било грешка и че Русия подкрепяла плана на ООН за завръщането на Либия към стабилността „въпреки че той е рискован”.