москваРуските власти поискаха двама испански дипломати да напуснат страната в отговор на експулсирането на руски представители от Мадрид преди няколко седмици, предаде РИА „Новости", позовавайки се на в."Ел Пас".

По информация на вестника, политическият съветник на испанското посолство в Москва Игнасио Картахена и първия секретар на мисията Борха Корес-Бретон, са получили предупреждения от външното министерство да напуснат страната.

Изгонването на дипломатите е следствие от експулсирането на двама секретари от руското посолство в Мадрид в края на ноември. Испанските власти не дадоха никаква информация за причините да поискат отзоваването им.

Дипломатически източник заяви пред „Ел Пас", че двамата руснаци са били обявени за персони нон грата заради "несъвместими с длъжностите им действия" - формулировка, зад която най-често стои шпионаж.

Дипломатическият скандал между двете страни дойде, докато се планираха културните програми  „Година на Русия" в Испания и „Година на Испания" в Русия.

В средата на декември Русия се замеси в друга сложна външнополитическа ситуация. Правителството в Лондон прогони руски депутат за шпионаж. В отговор Москва поиска отзоваването на един британски дипломат.