Русия изгони естонски дипломат, след като го обвини в шпионаж и му даде 48 часа, за да напусне страната, което е нов удар за вече обтегнатите отношения на Москва с Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Вчера Естония обвини Русия за кратко задържане на Март Лате, един от нейните консули в Санкт Петербург, след "инсценировка", която според нея е направена, за да изглежда фалшиво като шпионин.

Нов шпионски скандал се разгаря в Русия

Нов шпионски скандал се разгаря в Русия

Консулът на Естония е задържан в Санкт Петербург

В изявление руското външно министерство обяви, че не вярвало на отричанията и е привикало естонски дипломат в Москва, за да протестира срещу дейност, която според него е несъвместима с дипломацията.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи вчера, че е е задържала Лате, след като той е бил "хванат на местопрестъплението", получавайки поверителна информация от руски гражданин.

"Подчертахме, че считаме официалната позиция на Талин за изключително цинична, тъй като има неоспорими доказателства за незаконната дейност на този естонски "дипломат", изтъкват от руското външно министерство.

Отношенията на Русия с няколко европейски страни са обтегнати през последните месеци заради редица шпионски обвинения срещу руски дипломати в Европа. Италия, България, Чехия и Румъния са сред страните от ЕС, с които Москва размени експулсирания на дипломати като реципрочен ход.

През април руското посолство в Естония, член на НАТО, нарече експулсирането на един от своите дипломати от Талин неприветлив и безпочвен ход срещу Москва.

Русия реципрочно гони седем дипломати на Словакия, Литва, Латвия и Естония

Русия реципрочно гони седем дипломати на Словакия, Литва, Латвия и Естония

Двама на Литва, трима на Словакия и по един на Латвия и Естония