Двама служители на посолството на Литва, трима - на Словакия, както и по един служител на дипломатическите мисии на Латвия и Естония трябва да напуснат Русия в рамките на една седмица. Това обявиха от руското външно министерство, цитирани от "Новости".

"Беше казано, че решението на словашките власти да покажат фалшива солидарност с Чехия в нейната провокационна антируска кампания уврежда традиционно приятелските руско-словашки отношения и конструктивното двустранно сътрудничество", добавиха от руското външно министерство.

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Москва обеща отговорът ѝ да не закъснее

Москва е завила решителен протест пред представителите на четирите страни. По-рано те обявиха няколко руснаци за персона нон грата заради солидарност с Чехия.

Дипломати на Русия - по различни поводи - бяха изгонени и от САЩ, България, Украйна, Полша и Румъния.

Налице е сериозна криза в отношенията между Русия и Чехия: страните изгониха десетки служители на дипломатическите си мисии, след като чешките власти обвиниха Русия в причастност към експлозиите във военен склад във Врбетице през 2014 г.

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Не толерират подривната дейност на своята територия

В някои случаи експулсирането на руски дипломати стана част от политиката на санкциите заради окупирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в конфликта в Донбас, в други имаше обвинения в шпионаж на руски дипломати под прикритие, в други страните се позоваха на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която позволява да не се посочва причината.

Словашкият премиер Едуард Хегер преди дни обяви, че властите на страната гонят трима руски дипломати, които трябва да напуснат страната в рамките на седем дни. По този начин Братислава реагира на молбата на Прага към страните членки на НАТО и ЕС да покажат солидарност с Чехия във връзка с инцидента във Врбетице.

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Досега руснаците в Прага бяха значително повече от чешките дипломати в Москва…