Латвия, в знак на солидарност с Чехия, експулсира руски дипломат. Това обяви в "Туитър" ръководителят на латвийското външно министерство Едгарс Ринкевичс, цитиран от ТАСС.

"В знак на солидарност с нашите чешки съюзници и заради нарушаването на Виенската конвенция за дипломатическите отношения Латвия реши да експулсира руски дипломат", пише той и настоява: "Латвия няма да толерира подривна дейност на своята територия, както и на територията на своите партньори и съюзници."

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Словакия гони трима служители на посолството на Русия, солидарна е с Чехия

Москва обеща отговорът ѝ да не закъснее

Както уточняват от латвийското външно министерство, временно изпълняващият длъжността посланик на Руската федерация в страната Вадим Василиев е бил информиран за съответното решение.

"Латвия е заинтересована от формиране на отношения с Русия, опирайки се на взаимното уважение, международното право и принципите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Действията на Русия отдавна са доказателство за системни нарушения на тези принципи и влошаване на ситуацията по сигурността", подчертаха от латвийското външно ведомство.

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия иска "практическа помощ"

Латвийското външно министерство посочи също, че това решение е взето "въз основа на оценка на действията на дипломата от руското посолство и констатираните нарушения, които той е извършил в Латвия. Решението беше взето и въз основа на взаимни консултации със съюзниците в ЕС и НАТО и на информацията, предоставена от отговорните институции на Латвия", подчертаха още от ведомството.

Властите на Литва, в знак на солидарност с Чехия, също решиха да изгонят от страната двама руски дипломати, съобщи външният министър на страната Габриелюс Ландсбергис.

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Колкото е броят на чешките дипломати в посолството в Москва

Освен това Естония гони руски дипломат в знак на солидарност с Чехия, обяви външното министерство на страната.

По този начин Рига, Вилнюс и Талин реагираха на молбата на Прага към страните членки на НАТО и ЕС да покажат солидарност с Чехия, която по-рано беше обявила множество служители на руското посолство в Прага за персона нон грата. Чехия посочи Русия като организатор на експлозиите през 2014 г. в склад за боеприпаси в село Врбетице и, изгонвайки руските дипломати, ги нарече руски шпиони. 

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Прага очаква подкрепа от съюзниците