Трима служители на руското посолство в Братислава трябва да напуснат Словакия в рамките на една седмица в светлината на ситуацията в Чехия. Това обяви словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от RT.

"В съответствие с текущата геополитическа ситуация, както и със ситуацията в Чешката република, трима служители на руското посолство в Братислава трябва да напуснат територията на Словакия в рамките на 7 дни", настоя Хегер пред репортери.

Москва реагира, като заяви, че била разочарована от решението на Братислава, като добави, че нейният отговор нямало да отнеме много време.

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия призова страните от НАТО за помощ заради парализираното посолство в Русия

Чехия иска "практическа помощ"

По-рано през деня говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще отговори на решението на Прага да намали броя на руските дипломати и смята, че Чешката република била избрала пътя за скъсване на отношенията.

Чешкият външен министър Якуб Кулганек издаде ултиматум вчера, че изгонените от Русия дипломати трябва да бъдат върнати до четвъртък на обяд, в противен случай броят на служителите на руското посолство ще бъде намален до този на чешкото посолство. След изтичането на ултиматума Кулганек обяви по-рано днес, че съставът на руското посолство в Прага ще бъде намален до нивото на чешката дипломатическа мисия в Москва до края на май.

Миналата седмица Прага изгони 18 руски дипломати от страната заради участие на Русия във взривените складове за боеприпаси през 2014 г. Москва отхвърли твърденията на Чехия за участието на Русия в инцидента през 2014 г. като неоснователни. В отговор Русия обяви 20 служители на чешкото посолство за персона нон грата.

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Колкото е броят на чешките дипломати в посолството в Москва