В информационното пространство се появи новина, че руските нашественици са започнали да използват севернокорейската самоходна противотанкова ракетна система с голям обсег Bulsae-4 във войната срещу Украйна. Военно-политическият наблюдател Олександър Коваленко разказа какво е това оръжие.

"Тези установки са били многократно демонстрирани именно от Северна Корея по време на техните паради. Това е противотанкова ракетна система, която е поставена на маневрено шаси.

Това е БТР с колесна формула 6х6. Те използват принцип, много сходен с израелския Spike, както и с китайския HJ-10", каза той в ефира на телевизионния канал Киев24.

В същото време Коваленко отбеляза, че китайският HJ-10 до известна степен е копие на Spike Nlos.

"От това можем да заключим, че този комплекс е направен именно на базата на китайския аналог. Той има далечина на полета от 10 до 20 километра.

Проникването му в бронята е някъде около 750 милиметра. Това означава, че на практика той може безопасно да работи върху повечето бронирани превозни средства.

Тези ракети имат нехарактерна за противотанкова ракетна система траектория на полета. Тя не следва права линия, а има условно псевдобалистична траектория", обобщи той.

На 30 юли медиите съобщиха, че руските нашественици са започнали да използват на фронтовата линия самоходна противотанкова ракетна система с голям обсег Bulsae-4, предоставена от Северна Корея.

По-късно Виталий Саранцев, говорител на Харковската оперативна група, заяви, че засега не може да потвърди използването на това оръжие от противника.

"Не, сега не можем да потвърдим тази информация, която се разпространява в социалните мрежи. В момента тази информация се проверява. И сега не регистрираме нито пристигането на това оборудване, нито фактите за неговото използване", - подчерта той.